Xerox Parc: Modern arayüzlerin ilk örneği

Şu an modern işletim sistemleri tarafından kullanılan grafiksel kullanıcı arayüzü macintosh’a, macintosh’un kullanıcı arayüzü Xerox Parc’a , Parc ise Stanford araştırma labaratuvarında ve Masachusettes Teknoloji Enstitisünde yapılan araştırmalara dayanmaktadır.

Bilgisayarlarda arayüz gelişimi şu çizelgeyle gösterilebilir.

çizelge

1963 yılında MIT üniversitesinde Ivan Sutherland ilk defa light pen işaretçilerini kullanarak ekrandaki objelerin seçilmesi, taşınması ve büyüklüklerinin değiştirilmesi sağlamıştır. Bu gelişme bir çok yeni fikrin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Daha sonra Londra’da bulunan Imprerial Kolejinde William Newman bilinen ilk widget ları geliştirmiştir. Xerox’un çalışmalarında objelerin ve yazıların nasıl seçilebileceğini, nasıl değiştirebileceğini ortaya koymuştur. İcon lar ilk defa bu araştırmalarda ortaya çıkmış ve Xerox Parc ‘da kullanılmıştır.

Modern işletim sistemlerince kullanılan pencere ve diğer görsel bileşenlerin ticari temellerini sanılan aksine Apple değil Xerox atmıştır.  Fakat ilk başarılı grafiksel arayüze sahip bilgisayarı Apple piyasaya sürmüştür.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir