Kariyergenç’in doğum evreleri

0. Ay (Haziran) – İlk tanışma

Sinan Kaplan ile birlikte dışardan aldığımız yazılım projeleri üzerinde çalışırken bir yandan da exoin projesine üzerine kafa patlatıyoruz. (Exoin projesi devam etmekle birlikte daha sonraki projelerimizin ana çekirdek yazılımını oluşturdu). Fakat hayalimizde gelir modeli belli, ayakları yere basan, yatırım desteği alabilecek bir projeyi hayata geçirmek var. Nurettin Özdoğan ile tanışmamızda tam bu dönemlere rastlıyor. İlk kez Burak Büyükdemir’in düzenlediği E-Fikrim yarışmasında onu tanıma şansımız olmuştu. Daha sonrasında ise yüzyüze tanıştık. Üçümüz karşılıklı hayallerimizi paylaştık. Düşüncelerimizin parelel olması belkide yola beraber çıkmamızı sağlayan en büyük itici kuvvet olmuştur.

1. Ay (Temmuz) – Fikrin beyne düşmesi

Nurettin’in E-fikrim yarışmasında birinci olmasını sağlayan fikir referans modelini dayalı bir kariyer sitesiydi. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, yurtdışında referansa dayalı modelle başarıya ulaşmış bir örneğe rastlamadık. Araştırmalar sırasında farkettik ki kariyer siteleri nişleşmeye doğru gidiyor. Profesyonellere, üst düzey yöneticilere, sektörelere özel onlarca kariyer sitesi var. Ülkemizdeki genç nufusun potansiyelini de işin içine katınca uygulanabilir en iyi projenin gençlere yönelik bir kariyer platformunun hayata geçirilmesi olacağına karar verdik. Artık bebeğimizin cinsiyeti belli olmuştu. Fikir ise hızla bölünerek çoğalmaya ve büyümeye başlamıştı bile.

2. Ay (Ağustos) – İlk kalp atışları

Araştırma çalışmalarımıza ağırlık vermeye başladık. Araştırma konusunda çok büyük yeteneğe sahip olan Nurettin’in elde ettiği veriler ışığında iş planımızıda yazmaya başladık. İş planınında ciddi anlamda Türkiye’deki kariyer pazarının 2000 yılından bu yana gelmiş yllara göre istatistiklerini, bütçelerini, ulaştıkları kullanıcı ve müşteri sayılarını teker teker çıkardık. Aynı şekilde yurtdışında yapılmış üniversitede okuyan ve yeni mezunlara odaklı kariyer sitelerini detaylı olarak inceledik. Detaydan kastım sitelerini gezerek özelliklerini listelemek değil. Pazarlama stratejilerini, yatırım alıp almadıklarını, hangi şirketlerle çalıştıklarını, başlangıçtaki hedeflerini, geldikleri noktaları gibi detaylı bir analiz sürecine tabi tuttuk. Ayrıca Türkiye pazarındaki kariyer siteleri hakkında 50’ye yakın İnsan Kaynakları uzmanından detaylı görüşler alarak kapsamlı bir karşılaştırma tablosu oluşturduk. Bebeğimizin ilk kalp atışlarını zayıfta olsa duymaya başladık, yüzü, gözleri, kulakları yeni yeni görünmeye başlamıştı.

3. Ay (Eylül) – Kasların çalışmaya başlaması

İş planımızıda tamamladıktan sonra yatırım arama sürecine başladık. Türkiye’de internet sektörünün başarılı isimlerini ve bu alana yatırım yapabilecek potansiyel yatırımcıları belirleyerek ilk randevularımızı almaya başladık. Görüşmelerde projemizin çok iyi kurgulandığını, fikir olarak çok parlak olduğunun altını çizen yatırımcı adayları iş yatırım konusu geldiğinde doğal olarak çok daha sorgulayıcı oluyorlar. Bu nedenle her görüşmemizde projemizin eksik bir bacağını görererek ayrıldık. Bir sonraki potansiyel yatırımcıya çok daha hazırlıklı, eksiklerimizi tamamlayarak gittik. Fakat Türkiye’deki yatırımcıların risk alma seviyesi oldukça az. Nedenlerinin başında elbetteki girişimcilerin yaptıkları hatalarda vardır. Sütten ağzı yananlar yoğurdu üfleyerek yiyorlar.

4. Ay (Ekim) – Algılarının çalışır hale gelmesi

Potansiyel yatırımcılarla randevuları tamamlamamızın ardından bir hüsran yaşadık. Çünkü hiç kimse proje planınıza, fikrinize ya da o güzelim kaşınıza gözünüze yatırım yapmak istemiyordu. Haklıydılar tabiki de fakat bizde bir nebze olsun bizi heyecanlandıracak, bir patron gibi değilde bir yatırımcı gibi davranacak, yön gösterecek birine ihtiyaç duyuyorduk. Bu noktada kritik soruyu birbirimize sorduk. Bir bebeğin engelli doğmasındansa hiç doğmaması daha mı uygundur? Fakat yapamadık. Kalbi atmaya başlamış, hüznü, heyecanı, sevinci hissetmeye başlamış bir projenin katilleri olamazdık. İşte bu noktada filmin gidişatını sil baştan değiştirecek olan Sina Afra ile tanıştık. Tamamen iyi niyetle ve karşılıklı güvenle bize ihtiyacımız olan tüm ekipmanları ve ortamı temin ederek bebeğimizin gebeliğinin devam etmesini sağladı.

5. Ay (Kasım) – Düşük korkusunun atlatılması

Artık iştahımız düzelmiş, düşük korkusunu atlatmıştık. Sina Bey ve Akinon’un desteklerini almaya başladık. Asmalımescit’te Akinon ve Markafoni ile aynı ortamda bir ofisimiz oldu. Var gücümüzle sadece projeye odaklanmaya başladık. Amacımız ilk prototipi çıkararak elde tutulur bir sistem haline getirmekti. Yazılım çalışmalarına başlamadan önce projenin kapsam ve süreç dökümanını çıkardık. Proje planını tamamladık ve planlarımıza göre projeyi mart ayının son haftalarında yayına alabilir hale gelecektik. Projeye başlamanın verdiği heyecan ve uyumanın önemi yitirmesi sonucunda karın bölgelerimizde düzenli ağrılar oluşmaya başladı. Fakat bu ağrıların gelecekte doğacak bebeğimizin ufak sıkıntıları olduğunda hem fikirdik. Yazılım süreci devam ederken bir yandan da projenin diğer uzuvlarını netleştirmeye başladık. Üniversitelere yönelik bir proje yaptığımıza göre hedef kitlemizdeki insanlarında bu projede bizle birlikte olmaları gerektiğine karar verdik. Sadece iş ilan sitesi olmak istememizden dolayı içerik odaklı bölümlerimizinde olmasını istedik. Kariyergenc.tv, yazarlar ve makaleler bölümü bu şekilde ortaya çıktı. İnsan kaynakları yöneticileriyle ve internet sektöründeki deneyimli insanlarla da projemizi paylaşmaya ve onların fikirlerini değerlendirmeye başladık.

6. Ay (Aralık) – Tüm uzuvların seçilir hale gelmesi

İlk prototipin yazılımı tamamlandı, gerekli revizyon istekleri alındı ve tasarım aşaması resmen başlandı. Projenin en önemli yapı taşlarından birisi satış diğeri ise pazarlama idi. Kurucular olarak her ne kadar bu alanlarla uğraşmış olsakta profesyonel anlamda konuya çok hakim değildik. Tam bu dönemde Münteha Mangan ile yollarımız kesişti. Kendisine projemizi, hedeflerimizi anlattık. Daha ikinci görüşmemizde karşılıklı olarak el sıkıştık. Münteha Aralık sonu itibariyle Satış ve pazarlama departmanında çalışmaya başladı. Bu süreçte Betül Şekeroğlu’nu da satış bölümümüze dahil ederek satışımızı olabildiğince güçlendirdik. Tedarik sürecinde ise büyük organizasyonlara imza atmış Samet Ensar Sarı ile çalışmaya başladık. Bebeğin kalp kası bu andan itibaren güçlenmeye ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya başladı.  Paralelinde belli üniversitelerdeki lider konumda olan gençleri araştırmaya başladık. Özellikle çevremizden birinci ya da ikinci dereceden tanıdığımız insanları ekibe dahil etmeye çalıştık. Bunun en büyük nedeni ekip içinde arkadaşlık ruhunu oluşturmaktı. Neticede Elif Akbez, Çağatay Dökümcü, Muharrem Enis Çiftçi, Recai Öğcem, Esra Nur Üçkol, Nazmiye Altındaş, Merve Kuzu, Emre Talay, Irmak Eyiceoğlu, Mutlu Şen, Harun Ünlüsoy, Ömer Faruk Damar ve Soner Nefşioğulları arkadaşlarımız bu dönemde ekibimize dahil oldular. Bebeğimizi besleyen kanalların sayısı hayli çoğalmıştı. 13 üniversitede okuyan birer arkadaşımızla birlikte toplam 19 kişilik efsane bir kadro kariyergenç için çalışmaya başladı.

7.AY (Ocak) – Yaşamsal fonksiyonların tamamlanması

Bir projenin var olması için yapacağı işbirlikleri hayati öneme sahip. Bu konu üzerinde de çeşitli gençlik siteleriyle irtibatlara başladık, öğrenci topluluklarını ve öğrenci kulüplerini kariyergenç’e dahil etmeye çalıştık. Aynı şekilde kurumsal tarafta da işbirliklerine gitmeye çalıştık. Satış ve pazarlama süreçleri için gerekli dökümantasyonlar hazırlanmaya devam ederken ekipteki arkadaşlarla belli konu başlıkları altında toplantılar yaptık. Kariyergenç’in el ve ayak izleri oluşmaya başladı. Kariyergenç’in içerisinde bulunan fikirlerin birçoğu bu toplantılar esnasında ortaya çıktı. Turuncu Kravat ve kariyer kahvesi gibi yaratıcı fikirlerin şekillenmeside bu toplantılarda gerçekleşti. Gençlerin şekillendirdiği bir proje dememizin en önemli kanıtıdır bu toplantılar. Bebeğin organları hızla yapı ve fonksiyon açısından dışarıda yaşamaya hazır hale geldi.

8.Ay (Şubat) – Gözlerin açılması ve kişiliğin oluşmaya başlaması

Üniversite ekibimizde yer alan 13 arkadaşımızın hepsi yerinde duramayan ve kendinden güdümlü gençler oldukları için kariyergenç’te üniversite dışında da mutlaka bir görevlerinin olması istediler. Bu dönemde herkesin ilgi alanına göre doğal bir görev tanımı belirdi. Kurumsal ilişkiler, öğrenci toplulukları, üniversite operasyonu, womm gibi alanlardaki görevleri üniversitedeki arkadaşlarımız üstlendiler. Tasarım sürecinin tamamlanmasının ardından yazılım ve tasarım bir araya getirildi ve ilk alfa versiyonumuz ekibimiz içinde yayına açıldı. Kariyergenç ilk defa gözlerini dış dünyaya açmış oldu. Kurumsal kimlik çalışmalarımız tamamlandı. Şirket kurulum aşamlarını da bu ay içerisinde tamamlayarak kurumsal bir yapıya kavuşmuş olduk. Bebeğimizin kişiliğinin oluşmaya başladığı dönemdir.

9.Ay (Mart) – Olgunlaşmanın tamamlanması

Kariyergenç’in hem gençler tarafında hemde şirketler tarafında prestiji yüksek bir konumda olması için oldukça titiz davrandık. Türkiye’de gençlere hitap eden ve onlar tarafından sevilen en büyük firmaları belirleyerek görüşmelere başladık. Açılışa çok az bir zaman kalmıştı ve ilk açıldığımızda kariyergenç’te büyük firmaların olması, istediğimiz algıyı yaratmak adına çok önemliydi. Kariyergenc.com bir internet projeside olsa iş bulma platformu olduğu için İşkur yönetmeliğine tabi. İşkur lisansı için gerekli başvuruyu da bu ay içerisinde yaptık. Yasin Eroğlu arkadaşımız da üniversite ekibimize katıldı. Alfa sürecinde karşılaştığımız hataları ve eksikleride bir yandan tamamalaya devam ettik. Diğer tüm alanlarda ise toplantılar, görüşmeler, dökümantasyonlar hiç hız kaybetmeden devam etti. Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamladı. Artık son rütuşları yapmaya başladık.

9.Ay 2.Hafta (13 Nisan) – Doğum

Bebeğimizin doğumuna yardımcı olacak kişiyi sonunda bulduk. Gizlilik anlaşmasından dolayı adını açıklayamayacağım yabancı bir melek yatırımcıdan yatırım desteği aldık. Artık yap-bozun tüm parçaları bir araya gelmişti. Sonunda beklenen gün geldi. Aylardır kapalı bir ortamda özenle büyüttüğümüz bebeğimizin doğum anı gelmişti. Büyük bir heyecanla gece yarısını bir geçe projemizi yayına aldık. O anda alnımdan akan bir damla ter bu uzun sürecinin aslında başlangıcına geldiğimizi müjdeliyordu. Evet daha yeni başlıyorduk. Elbette projeyi bu aşamaya getirmekte bir başarıydı ama bizim için asıl başarı bebeğimizin kendi ayakları üstünde durmasını ve yürüyebilmesini sağlamak olacaktır.

Aslında burda yazdıklarım işin sadece kaba bir özetiydi. Altında onlarca kişinin, binlerce saatlik emeği var. Anlatmak istediğim çok fazla konu vardı fakat bu kadar detaya girmek hem beni hem de sizi yorabilir. Atladığım önemli ayrıntılarda olmuş olabilir. Ekibimizde ki tüm arkadaşlara ve karşılık beklemeden bize inanarak katkıda bulunmuş herkese burdan teşekkür ediyorum.

İşte bebeğimizin ilk fotoğrafları

http://kariyergenc.com

 

3 thoughts on “Kariyergenç’in doğum evreleri

  1. Bebeğin emekleme dönemini atlatıp emin adımlarla yürümeye başladıktan sonra koştuğunu görür gibiyim.. Riskli bir iş ama risk olmadan da başarı olmuyor, olacak inanıyorum ve merakla izliyorum.. Yolunuz açık olsun : ))

  2. hayırlı uğurlu olsun başarılarınızın devamını dileriz
    tebrik ediyoruz şansınız bol olsun

  3. Bilirsin, hep konusulagelen mevzulardan biridir bu bizim bilgisayarcilar arasinda; “bir proje uretip, tabiri caizse parayi kirmak, kendi kendinin patronu olmak”. Her ne kadar is yapacak bir fikir uretmek zor ve onemli ise de, o fikri hayata gecirecek azmi ve gayreti gostermek ondan cok cok daha zordur. Iste bunun icin sizi iki kere tebrik ediyorum, basarilarinizin devamini diliyorum.

    Not:Yurtdisi ile ilgili atilimlariniz/dusunceleriniz varsa, bir parcasi olmaktan memnun olurum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir